Nass-T Barber Station Tasik Prima

Nass-T Barber Station Tasik Prima

Share

Kedai Gunting Rambut (Barber Shop ��) hadir di Tasik Prima Puchong. Barber-Barber berpengalaman

Photos from Nass-T Barber Station Tasik Prima's post 15/05/2022

Barber di perlukan di Tasik Prima, Puchong

Jika berminat Sila hubungi www.wasap.my/+60172082897/barber

22/02/2022

Requested by Customer.

Tepi : high skin fade
Atas : side part

Barbershop kami beroperasi di Bizz Hub Jalan Tasik Prima, Puchong. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi www.wasap.my/+60172082897 -Nass

Terima Kasih atas sokongan anda.

15/02/2022

Kentut tak bilang-bilang

Kami beroperasi di Bizz Hub Tasik Prima Puchong.

💈✂️Haircut - Shave - Fade 💈✂️

12/02/2022

Boss Danny puas hati dengan service barber kami 💈✂️

Terima Kasih boss 🤗

Photos from Nass-T Barber Station Tasik Prima's post 11/02/2022

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Boss, rambut dah panjang dah tu.

Boss nak tak Barber yang boleh ikut potongan rambut yang boss inginkan?

Dan

Boss nak tak Barber yang boleh advice potongan rambut yang sesuai untuk boss?

Kalau boss nak, barber kami boleh boss !

Nak cuci rambut sekali pun boleh.

Dengan massage sekali pun boleh.

Kami di Prima Bizz Hub, Tasik Prima Puchong bersebelahan dengan Domino's dan IMKEDA/7e.

Ok Boss, jumpa nanti 😁💈✂️

Anda sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya boss www.wasap.my/+60172082897

31/01/2022

🐅Selamat Tahun Baru Cina 2022! Semoga semua sentiasa sihat dan sejahtera.

🐅Happy Chinese New Year 2022! Wishing everyone good health and prosperity.

🐅2022 新年快乐!祝大家身体健康,万事如意.

22/01/2022

Salam, Barber di perlukan di Nass-T Barber Station Tasik Prima, Puchong.

Untuk keterangan lebih lanjut, Sila hubungi Nass : www.wasap.my/+60172082897

Terima Kasih.

20/01/2022

Ini barber bukan tiger ✂️💈

👍

Photos from Nass-T Barber Station Tasik Prima's post 18/01/2022

ASAL-USUL BARBERPOLE

Tahukah anda maksud tiang yang berwarna putih biru merah yang berputar di depan kedai gunting rambut?

Sebenarnya trademark kedai gunting rambut itu mempunyai sejarah yg tersendiri, mari baca kat bawah ni

Pada zaman pertengahan, bukan hanya rambut yang boleh dipotong di "barber shop" tapi juga mampu menjalankan pembedahan kecil, mencabut gigi dan menyedut darah mengunakan lintah (pada zaman itu lazimnya penyedutan darah dilakukan bagi tujuan perubatan)Penguasa Perancis meletakan dua tahap perubatan iaitu ahli bedah profesional (doktor) dan tukang bedah amatur (tukang bedah yang ada di barber shop)Pada abad ke-14 tukang bedah amatur telah dibenarkan mempunyai pekerja dan mereka juga dibenarkan untuk mendalami ilmu bedah profesional di fakulti kedoktoran di Paris University.

Pada mulanya penggunaan tiang lampu berwarna putih dengan warna merah dan biru yang berputar melilit adalah kebiasaan bagi para tukang penyedut darah yang menjemur pembalut/bandage yg telah digunakan dan berlumuran darah didepan klinik mereka.Lalu pembalut/bandages yang dijemur itu di tiup angin sehingga berputar melilit menimbulkan variasi warna merah putih, lama kelamaan kebiasaan itu menjadi trademark di setiap klinik sekaligus juga merupakan pemberitahuan kepada khalayak ramai bahawa tempat itu adalah klinik Barber Shop.Seiring dengan berjalannya waktu, pemandangan itu buat sebahagian orang tampak menjijikkan, maka dibuatlah tiang putih yang di cat dengan warna merah dan biru sebagai pengganti pembalut/bandages yang digantung.Tiang warna putih menggambarkan pembalut/bandages, warna merah adalah aliran darah sedangkan warna biru menggambarkan urat/pembuluh vena tempat darah disedut, bulatan diatas tiang menggambarkan bekas untuk penyimpanan lintah, sementara bulatan dibawah adalah bekas untuk menampung darah, tapi waktu itu modelnya masih lagi statik, iaini masih tidak berputar.

Ini yang vintage punya1950an: Amerika menghasilkan model lebih sempurna, iaitu yang boleh berputar dan bekas yang diatas tiang diganti dengan bola. Sementara pemakaiannya bukan lagi untuk klinik sedut darah tapi untuk tempat memotong rambut sahaja1950 - 1967: Dari hanya satu perusahaan saja telah terjual sebanyak 50,000 buah tiang tanda Barber Shop ini, seiring dengan percambahan Barber Shop di Amerika maka pada tahun 1996 penjualannya mencapai rata-rata 70,000 buah.

Namun sehingga tahun 1996 penjualannya merosot teruk kerana ada peraturan yang membatasan pemakaian tiang ini dengan alasan boleh memusingkan/memeningkan kepala jika terlalu banyak dipinggir jalan dan boleh menganggu penumpuan pemandu-pemanduWalaupun demikian, model tiang ini merebak pesat ke seluruh dunia dan hampir seluruh dunia juga sepakat bahawa tiang ini adalah sebagai tanda menunjukkan tempat memotong rambut atau Barber Shop

Akhir sekali, jika tiang berputar bererti barber shop itu buka, demikian sebaliknya jika berhenti berputar bererti tutup.

17/01/2022

Sedar-sedar jadi Dora The Explorer 🤣

Want your business to be the top-listed Hair Salon in Puchong?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Category

Telephone

Website

Address


Jalan Tasik Prima
Puchong
47150

Opening Hours

Monday 14:00 - 22:00
Tuesday 14:00 - 22:00
Wednesday 14:00 - 22:00
Thursday 14:00 - 22:00
Friday 15:00 - 22:00
Saturday 14:00 - 22:00
Sunday 14:00 - 22:00